Kendine Şefkat Göstermenin Önemi ve Yolları
Hayatın Koşturmacasında Biraz Yavaşlamak
Günümüzde hayat öyle bir hızla akıyor ki, bazen bu tempoya ayak uydurmak da zorlanıyoruz, değil mi? Hani işin bir ucundan tutarken diğerini kaçırmamak için kendimizi parçalıyoruz. “Hayat kısa, kuşlar uçuyor” derler ya, işte o kuşların peşinden koşarken nefessiz kalıyoruz. Ben de yıllarca bu hızda koşturduktan sonra farkettim ki biraz yavaşlamak, kendime şefkat göstermek hiç kötü bir şey değilmiş. Etrafımızda bunca şey olup biterken, kendine mola vermek aslında büyük bir ihtiyaç.
Kendini Dinle: İç Sesin Sana Ne Diyor?
Bazen kendi iç sesimize kulak vermeyi unuttuğumuzu fark ediyor musun? O kadar çok ses var ki çevremizde, kendi iç sesimiz boğulup gidiyor. İşte tam da bu noktada, sessiz bir köşe bulup kendimizi dinlemek lazım. Bir keresinde hafta sonu, sessiz bir kafede oturup sadece iç sesimi dinleme kararı aldım. Düşüncelerim adeta beynimde dans ediyordu, ama dinledikçe rahatladım. Kendini dinlemek, kendine şefkat göstermenin en önemli adımlarından biri aslında.
Küçük Mutluluklar Peşinde Koş
Aslında çoğu zaman mutluluğu hep büyük olaylarda, önemli anlarda arıyoruz. Ancak küçük şeylerin de bize ne kadar mutluluk getirdiğini unutuyoruz bazen. Geçenlerde köşe başındaki çiçekçiden ufacık bir çiçek almıştım. Eve gelip masama koyduğumda o minik çiçeğin bile içimi ne kadar ısıttığını gördüm. Bir kahve molası, kısa bir yürüyüş, belki bir dostla yapılan kısa sohbet… Küçük mutlulukların peşinde koşmak, kendine verebileceğin en güzel hediye.
Hatalarını Kabullen: İnsan Olmanın Doğası
Hata yapmak da insan olmanın bir parçası. Zaten kim dört dörtlük mü ki biz öyle olalım? Ancak işin sırrı, hatalarımızı kabullenip onlardan ders çıkarabilmekte. Geçen yıl önemli bir projeyi zamanında teslim edemediğimde dünya başıma yıkılmış gibi hissetmiştim. Fakat sonra anladım ki, bu da bir öğrenme süreci. Hatayı fark etmek, kabullenmek ve ardından devam edebilmek büyük önem taşıyor. Kendine şefkat gösterip hata yaptığında kendini daha fazla hırpalamamak gerek.
Gerektiğinde Destek İstemekten Çekinme
Biliyor musun, destek istemek zayıflık değildir. Aksine, insanın en güçlü anlarından biridir. Herkes tüm yükü tek başına taşıyamaz, zorlandığında yardım istemek en doğal şey. Bir arkadaşına, partnerine ya da bir profesyonele “Bana yardım eder misin?” demek, belki de kendine verebileceğin en büyük şefkattir. Ben de bir zamanlar her şeyi tek başıma halletmeye çalışırdım, ama bir arkadaşımın yardımıyla yüklerimin hafiflediğini gördüm ve şimdi daha mutluyum.
Kendine Zaman Ayır: Biraz Yan Gel
Bazı zamanlar olur ya, sadece yatmak ve hiçbir şey yapmamak istersin. İşte bu zamanlarda kendine zaman ayırmak aslında çok değerli. Hiçbir şey yapmadan durmak, belki de en üretken anlarımız olabilir. Benim için bazen yalnızca bir fincan kahveyle balkonda oturmak bile yetiyor. Kendine zaman ayırmak, zihnini temizler ve daha da güçlenmiş hissettirir. Sen de arada bir kendine böyle molalar veriyor musun?
Şükretmenin Gücü: Elde Olanların Farkına Var
Çoğu zaman sahip olduklarımıza değil de sahip olamadıklarımıza odaklanıyoruz. Halbuki, şükretmenin gücü küçümsenemeyecek kadar büyük. Sahip oldukların için minnettarlık hissetmek, sana huzur ve mutluluk getirebilir. Ben şükretmeyi bir alışkanlık haline getirdiğimden beri, hayatımdaki pozitif değişimlere inanamazsın. Her akşam en az bir şey için şükretmeye çalışıyorum ve bu bana kendime şefkat göstermekte yardımcı oluyor. Sen de denemek ister misin?
Yorum bırakın