Müzik Aleti Çalmaya Başlamak İçin Hiçbir Zaman Geç Değil
İlk Adımı Atmak Her Zaman En Zorudur
Geçenlerde bir arkadaşım bana dedi ki, “Abi, gitara başlamak istiyorum ama sanırım yaşım geçti.” Doğrusunu söylemek gerekirse, ben de zamanında bu cümleyi çok kurmuştum. 30’larımın başında, bir öğrencimin piyano çaldığını görünce ben de heveslenip “Acaba?” demiştim kendi kendime. İşin aslı, ilk adımı atmak çoğu zaman gözümüzde büyüyor. Ama ne demişler, “Başlamak bitirmenin yarısıdır.” O hevesi içimizde hissettiğimiz an işte o ilk adımı atmak için mükemmel zaman. Sen de bir gün bir müzik aleti çalma hayali kurduysan, şimdi tam sırası!
Yaşın Bir Önemi Yok, İstek Her Şeydir
Geçen yıl bir dizi etkinlik için gittiğim bir kafede 70 yaşında bir amca, yan flüt çalıyordu. Kendisiyle sohbet ettik ve beni şaşırtan bir şey söyledi: “Yıllar sonra bu yaştan sonra başladım ama çok mutluyum.” Gerçekten de yaş sadece bir sayı, ve istek varsa her şey mümkün. Araştırmalara göre, müzik çalmak beyin sağlığını da olumlu etkiliyor. İster 20’lerinde ister 60’larında ol, eğer içinde bir tutku varsa, onu dinle ve harekete geç. Eminim senin çevrende de buna benzer hikayeler vardır!
Online Eğitimlerle Her Şey Elimizin Altında
Yaşadığım şehirde her köşe başında bir müzik okulu bulmak mümkün değil ne yazık ki. Ama neyse ki teknoloji sayesinde internet üzerinden birçok kaynak mevcut. YouTube’da ücretsiz dersler, Udemy gibi platformlardan kolaylıkla ulaşabileceğin kurslar var. Ben gitara başlarken kendi kendime, “Bir deneyeyim bakalım öğrenebilecek miyim?” dedim ve YouTube’dan başlamıştım. Sen de hangi müzik aletini çalmak istiyorsan bir araştır, belki de ihtiyacın olan kaynak hemen karşına çıkar!
Müzik Zevkinizi Tanıyın ve Motive Edici Hedefler Koyun
Başlangıçta en çok çalmak istediğin şarkıları belirlemek seni motive eder. Ben ilk notalarımı çala çala, Bob Dylan’ın “Knockin’ on Heaven’s Door”unu çalmayı hayal ederek öğrendim. Küçük hedefler koyarak ilerlemek, süreci eğlenceli hale getirir. Sevdiğin bir sanatçının parçalarını çalmak için çalışmak seni yolda tutar. Kendi müzik zevkinize uygun hedefler belirle, bir şarkıyı çalabildiğini görmek harika bir motivasyon kaynağıdır!
Ekipmanlar Uygun Hale Geldi
Bazı insanlar müzik aleti çalma konusunda biraz çekingen olabiliyor, çünkü ekipmanların pahalı olacağını düşünüyorlar. Fakat artık birçok müzik mağazasında ikinci el ya da uygun fiyatlı enstrüman bulmak daha kolay. Benim ilk gitarım, annemin çatıdan indirdiği eski bir gitardı. Her enstrüman bütçeye uygun bir şekilde bulunabilir. Müzik dükkanlarını gez, belki de hayalindeki enstrümanı uygun bir fiyata bulacaksın.
Sosyal Çevrenin ve Destek Gruplarının Önemi
Müzik öğrenirken destek almak motivasyonu ciddi anlamda artırır. Benim etrafımda müziğe ilgili birkaç arkadaşım vardı ve hep birlikte öğrendik. Sen de benzer ilgi alanlarına sahip arkadaşlar edinebilir, hatta sosyal medya üzerindeki gruplara katılıp paylaşımlarda bulunabilirsin. Bir konserde ya da bir kafede başka amatör müzisyenlerle tanışmak da harika bir deneyim olabilir. “Yalnız taş duvar olmaz” derler, bu tür destekler sana motivasyon verebilir.
Keyif Al ve Yolculuğun Tadını Çıkar
Son olarak, müzik aleti çalmayı öğrenirken en önemlisi, yolculuğun tadını çıkarmaktır. İlk başlarda zorlansan da ve belki istenen hızla ilerleyemesen de, en önemli olan şey süreci sevmek. Her yeni notada biraz daha öğrenirsin, azimle ve sabırla illaki istediğin yerlere geleceksin. Unutma, her büyük usta bir zamanlar acemiydi. Kendi ritmini yakala ve en önemlisi, eğlenmeyi ihmal etme!
“Müzik Aleti Çalmaya Başlamak İçin Hiçbir Zaman Geç Değil” başlıklı bu yazıyı okurken kendimi buldum. Ben de uzun zamandır bir enstrüman çalmak istiyorum ancak sürekli ertelemelerle karşılaşıyorum. Yazıda bahsedilen ilk adımın atılması gerektiği gerçeği gerçekten de çok doğru. Bu adımı atmak için biraz cesaret ve motivasyon gerekiyor. Arkadaşınızın yaşının geçtiğini düşünmesi gerçekten de yanlış; çünkü müzik hiçbir zaman yaşla sınırlı olmamalı. Bu yazı beni cesaretlendirdi ve artık bir müzik enstrümanı çalmaya başlamak için harekete geçmek istiyorum. Belki de ileride bu konuda bana ilham veren bu yazıyı tekrar okuyacağım. Müzik aleti çalmaya başlamak için gerçekten de hiçbir zaman geç değilmiş. Teşekkürler.”