Teknoloji Bağımlılığını Azaltmanın Yolu
Sabah Rutini: Teknolojiyle Göz Göze Gelmek
Yeni bir güne başlarken teknolojiye hemen sarılmak, neredeyse hepimizin yaptığı bir şey, değil mi? Uyandığımız an telefonun ekranına bakmak, sosyal medyayı kontrol etmek… İlk başta fark etmiyoruz belki ama bu alışkanlık, gün boyu teknoloji bağımlılığına zemin hazırlıyor. Geçen gün bu konuyu bir arkadaşımda konuşuyorduk ve anladım ki yalnız değilim. Özellikle pandemi sonrası, ekranlarla olan ilişkimiz biraz saplantıya dönüştü. Sen de sabahları ilk iş telefona bakanlardan mısın? Hadi gel, yeni bir başlangıç yapalım. Sabahları biraz meditasyon ya da kısa bir yürüyüşle başlamak, teknolojiden uzaklaşmak için harika bir adım olabilir. Bunu deneyip faydasını gören çok insan var, bizzat kendim denedim ve gerçekten işe yarıyor. Öyle ki, telefonum neredeyse unutulmaz hale geldi. Bir düşün, sen de denemek ister misin?
Sosyal Medyanın Kıskacında
Sosyal medyanın hayatımızın merkezine ne zaman bu kadar yerleştiğini düşündün mü hiç? Instagram, Twitter, Facebook derken, farkına varmadan saatlerimizi harcıyoruz. Geçenlerde bir araştırma okudum, dünyada insanlar günde ortalama iki saatten fazla sosyal medyada vakit geçiriyormuş. Üstelik Türkiye bu konuda ön sıralarda! Orta yaşlı birisi olarak bu durumu görünce biraz şaşırdım; gençken sabah akşam top oynadığımız günler geldi aklıma. Şimdi ise herkes telefonlarına yapışık. Sosyal medya detokslarından kaçtım hep ama denemekte bir zarar yok ki! Kendime “Sosyal medya molaları yap” demeye başladım. Örneğin, akşam 7’dan sonra sosyal medya yok! İlk günler zordu, ama alışınca çok iyi geldi. Sen de deneyebilirsin, belki bu da sana iyi gelir?
Teknolojiye Dair Farkındalık Oluşturmak
Her teknolojik alete ihtiyacımız var mı, bir düşünmek lazım. Bir de şu hesaba kapılmayalım: Ne varsa teknolojide! Çoğu zaman, ihtiyacımızdan fazlasını alıyoruz. Geçen yıl, bozulan eski telefonumu tamir ettirmek yerine yenisini almak istemiştim. Ama bir arkadaşım, bu şekilde düşünüp eski telefonu yenilemeyi önerdi ve iyi ki öyle yapmışım. Bugünlerde minimalizm felsefesi yaygınlaşıyor, buna teknoloji alanında da uyabiliriz. Belki sana da tanıdık gelir, benzer bir durumu yaşamışsındır. Bir şey almadan önce “Gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sormak faydalı olabilir. Böylece teknolojiye karşı olan bağımlılığımızı da törpülemiş oluruz.
Gerçek Bağlantılar Kurma Zamanı
Teknoloji bağımlılığı dediğimizde, gerçek ilişkilere olan etkisi çoğu zaman göz ardı ediliyor. Oysaki telefon ve bilgisayarlarla geçirilen o uzun vakitler, yüz yüze sohbetlerin yerini aldı. Bir gün bir kafede oturuyordum, etrafımdaki herkesin elinde bir telefon vardı. Yanında oturan arkadaşıyla konuşmak yerine, ekranlarına dalmışlardı. “Ben de böyle miyim acaba?” diye düşündüm, gerçekten rahatsız edici bir durum. Peki, sıcak bir çay eşliğinde arkadaşlarınla sohbet etmeyi neden tercih etmeyelim? O anıları hiçbir ekran parıltısıyla değişmem, değişmemen gerekir. Sen de dakikalarca telefona bakanlardan mısın, yoksa arada gözlerini kaldırıyor musun?
Hobiler Edinerek Bağımlılığı Kırmak
Teknolojiyle araya mesafe koymanın bir başka yolu da hobiler edinmek. Geçenlerde bir arkadaşım marangozluk kursuna yazıldı, Instagram yerine elinde ahşapla uğraşıyor. Benzer bir hikaye de bende var, akşamları puzzle yapmaya başladım. Bu tür aktiviteler sadece telefon bağımlılığını azaltmıyor, aynı zamanda zihni de dinlendiriyor. Belki sen de dener, kendine uygun bir hobi bulursun. Düşünsene, hafta sonları sergiler dolaşmak, kütüphanelerde zaman geçirmek… Bir dene, bakalım sana ne kadar iyi gelecek!
Teknoloji Kullanımını Planlamanın Gücü
Teknolojiye dair plana sahip olmak kulağa sıkıcı gelebilir ama inanın işe yarıyor. Günlük telefon, bilgisayar ve tablet kullanımı için kendime bir zaman dilimi oluşturdum. Öyle ki, belirli saatlerde teknolojiye dokunmuyorum. Bunu sana da öneririm! Özellikle yemek yerken ya da sevdiklerinle vakit geçirdiğinde, cihazları bir kenara koymak gerekiyor. Gerçekten bu konuda plan yaptığım günlerden beri kendimi daha mutlu hissediyorum. Bunun sana da iyi geleceğine eminim, denemekten zarar çıkmaz!
Küçük Ama Etkili Adımlar
Teknoloji bağımlılığını bir çırpıda terk etmek zor olabilir, fakat küçük adımlar atarak bu yolda epey mesafe kat edebiliriz. Örneğin, akşamları yatağa telefonsuz girmek, bildirimleri sessize almak ya da ekran kullanımını sınırlayan uygulamalar kullanmak ilk adım olabilir. Geçenlerde bir aile toplantısında, kuzenim telefonu eline almadı, hepsini kapıya bıraktık konuşmalar falan çok modaydı. Aslında böyle ufak değişiklikler bizi daha fazla teknolojiye bağımlı olmaktan kurtarıyor. Sen de benzer adımlar atabilirsin, sonuçta denemesi bedava.
Bu yazıya denk geldiğimde gerçekten kendimi teknoloji bağımlılığı konusunda sorgulamam gerektiğini düşündüm. Sabahları ilk iş olarak telefonuma sarılmak ve gün boyunca sürekli olarak ekrana bakmak alışkanlığımın ne kadar da zararlı olduğunu fark ettim. Yazının önerileri sayesinde artık sabahları daha bilinçli bir şekilde günüme başlamaya karar verdim. Teknolojiyle olan ilişkimde biraz daha denge sağlamaya çalışacağım, belki de telefonumu sabah rutinimden tamamen çıkararak günü daha farklı bir enerjiyle karşılayabilirim. Bu yazı benim için gerçekten bir uyanış oldu, teşekkürler. Teknoloji bağımlılığını azaltmak için adım atmamı sağladığınız için minnettarım.